Codul Rutier 2024 vine cu amenzi de până la 3.300 de lei. Poți să rămâi și fără numerele de înmatriculare la mașină

de: Alexandru Puiu
01 01. 2024

Printre altele, anul nou vine cu sancțiuni semnificativ mai aspre pentru șoferii români, atât din prisma sumelor pe care le au de plată sub formă de amenzi, cât și a sancțiunilor adiționale. Dintr-un moment de neatenție, riști chiar și să rămâi fără numerele de înmatriculare la mașină.

Puține lucruri sunt mai importante la o mașină decât te asiguri că ai ITP-ul valabil, că ai efectuat inspecția tehnică periodică în timp util. RCA-ul valabil este de asemenea foarte important, dar amenzile sunt mult mai usturătoare în cazul ITP-ului, acestea încep de la 1.5000 de lei. Nu ajută nici faptul că punctul de amendă va fi actualizat anul viitor după aproximativ șapte ani, crescând de la 145 de lei până la 165 de lei. Practic, modul de calcul se va schimba, de la 10% din salariul minim pe economie în 2017 la 5% din salariul minim pe economie în 2024.

Citește și: Schimbare majoră în piața RCA până la finele lui 2023. Anunțul ASF pentru asiguratori, cine are de câștigat

Un ITP expirat se lasă cu 9 – 20 de puncte de amendă

Dacă un șofer alege să conducă un autoturism cu inspecția tehnică periodică expirată, vorbim de nouă și și până la 20 de puncte de amendă. În contextul majorării punctului de amendă de la 1 ianuarie 2024, în conformitate cu noul Cod Rutier, amenzile vor sări de la 1.305 – 2.900 de lei până la 1.485 – 3.300 de lei.

Cel mai probabil, vei atinge pragul superior al amenzii în momentul în care, deoarece ai ITP-ul expirat, s-ar putea și să conduci un autovehicul cu înmatricularea suspendată. Pe de altă parte, gravitatea faptei ține și de interpretarea agentului de circulație asupra evenimentelor pe care le-a observat în trafic.

Citește și: Se suspendă înmatricularea mașinii și nu mai poți circula. Cum te trezești cu mașina radiată din oficiu, în România

Amenda fabuloasă este doar începutul problemei

Dincolo de sancțiunea contravențională care va crește în 2024 odată cu noul Cod Rutier și actualizarea punctului de amendă, un participarea la trafic cu un ITP expirat se lasă și cu reținerea talonului și ridicarea plăcuțelor de înmatriculare ale vehiculului. Practic, pe lângă costurile suplimentare, ești forțat să pleci de la fața locului doar cu mașina tractată. Alți bani, altă distracție.